Honlapokról általában

 

Ahhoz, hogy az Ön elképzeléseit az igényeihez mérten a legpontosabban és mihamarabb megvalósíthassam, szükség van az alábbi pontok betartására:

Munkamenet

Megbeszélés | Egyeztetés a honlap külalakjáról és tartalmáról
Az első személyes találkozó alkalmával kapunk képet az Ön elképzeléseiről és annak megvalósíthatóságáról.

Előleg | A megbízhatóság jeleként
Azért van szükség az előleg megfizetésére, hogy Ön komolyan vegye a megrendelését, s Én komolyan vegyem az Ön elképzeléseit. Az ábrándozások elkerülése végett csak úgy bizonyosodhatok meg róla, hogy Önnek tényleg szüksége van egy saját honlapra, ha erről az előleg megfizetésével tesz bizonyosságot. Az előleg a későbbiekben levonásra kerül a végleges árból.

Design kidolgozása | A megbeszélés szerinti külalak megvalósítása
Ennek során folyamatos egyeztetésekre van szükség, hogy a kisebb változtatások, különféle megoldások is szemrevételezésre kerüljenek.

Tárhely és domain regisztráció | A honlap tartalmának feltöltése az Internetre
Ha a megrendelő nem rendelkezik tárhellyel, úgy tárhely-regisztrációra van szükség. Ekkor létrehozunk egy helyet, ahová feltölthető a honlapja, s ahol nyomon követheti annak változásait (http://cégnév.uw.hu). Ha ez elkészült, akkor szükségessé válik a domain-név regisztrációja, amely által honlapja címéből eltűnik az "uw" rész, valamint a honlap tetején látható banner. Honlapja ".hu, .com, .org, .net, .biz, .eu" stb. végződést kaphat az Ön igényei szerint.

Honlap kidolgozása | A honlap programozásának megvalósítása
Nem szükséges a folyamatos egyeztetés. A működést az Interneten keresztül folyamatosan tesztelheti a megrendelő.

Név / Domain

Fontos keresőoptimalizálás eredményességét befolyásoló szempontok közé tartozik egy ideális tárhely kiválasztása, jó domain névválasztása is. Alkalmanként szükséges a konkurencia weboldalainak az alaposabb elemzése is.

Egy jó domain nagyon pozitív befolyással lehet a jó helyezésekre, kulcsszavas egyezés és tekintélyes kor nagy előnyt jelent rangsorolásnál, utóbbi időben (2007. szeptember óta) már nemcsak a Google de a Yahoo keresőben is. Nem véletlenül hallhatóak a domain kereskedelem híreiből visszatérően domain eladási rekordok.

Keresőoptimalizálás jó esetben már a domain név kiválasztásánál, a domain regisztrációnál elkezdődik. A domain név egyezése a célzott fő kulcsszóval nagy előnyt jelent a weboldal számára a keresőkben, utóbbi időkben már a Yahooban is, a Googleben pedig hosszú idők óta. Nem elhanyagolható mint tudjuk a domain kora sem. Ami még mérlegelendő a domain név kiválasztásakor, hogy a célközönség nemzetközi vagy inkább egy régió, egy ország népe, érdemesebb nemzeti domaineket választani ha lokális (ez az amit én nem tartottam be a blog kapcsán…) és előnyt jelent, ha a szerver is az adott országban található amely közönségének készült az oldal.

Kulcsszó

Ezek azok a szavak, amelyekre helyezést szeretnénk elérni. Nem szabad túl sok ilyen kulcsszót választani, 4-5 db épp elég. Érdemes olyan kulcsszavakat választani, amelyek valóban illenek az oldalunkra, és amelyekkel reális esélyünk van sikereket elérni. Például az „autó” szóra nagyon nehéz jó találati helyet elérni, míg a „lengőcsapágy” kifejezésre valószínűleg kevés munkával is az elsők közé juthatunk.

A keresőrobotok elemzik, hogy egyes szavak hányszor és hogyan fordulnak elő a szövegben. Az alapötlet az, hogy a szó minél többször fordul elő az oldalban annál jobb találatot kap. A weblap szövegét viszont nem tömhetjük tele kulcsszavakkal, mert akkor értelmetlen lesz, tehát úgy kell beírni a kódba a kulcsszavakat, hogy a böngészőben való megjelenítéskor ne látszódjon.

Title

Az oldal címe, vagyis a head részben a title elemek közé írt szöveg. Ezt a részt a keresők nagyra értékelik, tehát bele kell írni a kulcsszavakat. Azonban vigyázni kell, nem jó 10 szónál többet írni ide, mert egyrészt spamnek vehetik a robotok, másrészt a Google ezt jeleníti meg a találatok között. Ha egy sor értelmetlen szót lát az ember nem a mi oldalunkra fog kattintani, tehát igyekezzünk úgy megoldani, hogy értelmes, az oldal tartalmát leíró címet kapjunk, de a legfontosabb kulcsszavak is benne legyenek. Tipikus hiba például szlogeneket rakni ide, mint a „Weblabor – fejlesztés alatt”. Ha valaki meglátja ezt a Google listáján, és még nem járt itt soha azt fogja hinni, hogy a link egy félig kész weboldalra vezet. Ennél sokkal célszerűbb lenne például ez: „Weblabor – webdesign, web fejlesztés, programozás”. Így nem csak egy értelmes leírást látnánk a Google-ben, de a webdesign, Web fejlesztés és a programozás kifejezésekre is jobb találatot kapna kedvenc oldalunk.

PageRank

A Google-ben az egyik oldalról a másik oldalra való hivatkozás nem más, mint egy szavazat a másik oldal javára. Az oldal értékét (PageRank) az határozza meg, hogy hány hivatkozás mutat rá, és hogy a hivatkozások milyen minőségű másik oldalról jönnek. A másik oldal minőségét szintén az határozza meg, hogy hány hivatkozás mutat rá, és hogy milyen minőségű oldalakról, és ez így megy tovább. Azt hihetnénk ez egy ördögi kör, azonban az alkalmazott képlet tetszőleges kiinduló érték hozzárendelése után többlépéses számítással (a Google gyakorlatában kb. 40 iteráció után) mindig ugyanazt az eredményt hozza ki az egyes oldalakra.

Fontos tehát, hogy sok link mutasson ránk, lehetőleg nálunk magasabb értékű lapokról. A PageRank érték könnyen megállapítható, ha letöltjük a Google Toolbart, amely egy tizes
skálán rangsorolja az éppen látott oldalt. Hasznos regisztrálnunk a különböző katalógusokba is (Dmoz, Vizsla, Index, Lap.hu oldalak). Az is előnyt jelent, ha sok link mutat rólunk a saját site-unkra. Erre a célra jól megfelelnek a különböző oldalmenük.

Minél nagyobb számú indexelt oldallal, tartalommal bír a weboldal, annál nagyobb súlya van keresőoptimalizálás sikerességét illetően a megfelelő belső link struktúrának.

Könnyebb helyzetben vannak a grandiózus tartalomszolgáltató oldalak, hírportálok, blogszolgáltatók, ahol a tartalom jellege miatt, olyan mértékű a külső link hivatkozások organikus növekedése, hogy linképítésre tulajdonképpen, semmi energiáét nem szükséges fordítani. Ezekben az esetekben sokkal fontosabb a már korábban említett site architektúra, megfelelő belső linkstruktúra. Más a helyzet szintén nagy méretű, de olyan témájú oldalak esetén, ahol a más oldalakon is előforduló tartalom nagy arányú, ilyenek főként a webshopok, amelyekben a tartalom jelentős részét termékleírások alkotják, de említhetőek az utazási portálok is, ahol a célzott kifejezések nagyon nagy kompetenciával bírnak a keresőkben.Fentieknél kisebb méretű, “néhány oldalas” site-ok esetén szintén erősen meghatározó tényező a backlinkek aránya és minősége, de fontos megtanulni a mértéktartó, stratégiák mentén történő link építést, az esztelen spamelés helyett.

Kapcsolat:

 

 

 


    BUDAPEST || COPYRIGHT © 2011